Що таке ліцей

Що таке ліцей
Автор: Катерина Карпуніна
12.03.2023;
834;
Зміст:

Українські школярі починають своє тінейджерське, а далі доросле життя зі школи. Усі це знають і не для кого не секрет. Але для багатьох батьків часто проблемою постає вибір навчального закладу, де б і не дорого було навчатися, і хотілося б зі спеціальним нахилом, професійними вчителями та гарним колективом. 

Аби зробити правильний вибір для своєї дитини мало просто відчувати, треба знати різницю між ліцеєм, школою та гімназією і скласти деякі порівняння. Ця стаття буде щасливим промінням, якщо перед вами постало питання: «Що таке школа-ліцей та в чому різниця між школою та гімназією?»

Де з’явився перший ліцей і чому школи стали ліцеями?

З давніх-давен ліцей вважається місцем сили знать, людського розвитку та науки. Перша згадка про «ліцей» датується часами життя Арістотеля – відомого давньогрецького філософа, адже саме він залишив у документах таке надбання для нас.

Лікей – це перший побудований в Афінах ліцей, який назвали на честь Аполлона Лікейського. Викладачами, як не дивно, стали Сократ та Арістотель. Цікаво, що зараз знання відкриті для всіх, але не кожний хоче ними користуватися, а от наші пращури так просто навчатися не могли. Вони мали бути заможними дітьми з 6 до 11 років, обов’язково вихідцями з багатих сімей. У 1877 році ліцеїсти мали освоїти три університетські та шість гімназійних класів. А ось 1917 став переломним роком, адже ліцеї стали відкривати не тільки для багатих, але і для простого люду.

Що таке ліцей в Україні?

Ліцей сучасного вигляду – це навчальний заклад з деякими особливостями. В ньому акцент поставлений на особливу програму, в яку входить вивчення предметів зі спеціальним нахилом. Написано складно, але на практиці дуже просто. Наприклад, якщо це біологічний ліцей, то багато шкільних годин будуть присвячені вивченню біології, хімії та екології в цілому. Але якщо це математичний нахил, то геометрія, фізика та алгебра будуть вивчатися майже не кожен день. 

Школа-ліцей знайшла своє місце десь між середніми навчальними закладами та вищими училищами.

Виникає питання : «Чим відрізняється коледж від ліцею?»

Коледж – це навчальний заклад, але вже з акредитацією «середнє професійне». Він вже дає людині право працювати після закінчення за отриманим фахом.

Чим відрізняється ліцей від школи та гімназії?

Школа – це заклад, де вже визначені стандартні предмети, які викладаються кожного тижня. В ній є всі підручники, посібники та дисципліни. А ось в ліцеї діяльність проводиться за авторськими програмами, які адаптуються в залежності від напрямку. Насправді ліцей дуже схожий на гімназію, але головна відмінність полягає в тому, що в гімназії предмети читаються і поглиблюються більше в теорію, в той час, як ліцеїсти освоюють практику. 

До речі, у звичайну школу діти йдуть в 6 або 7 років. А ліцей починається після закінчення 6 та 7 класів.

Варто зазначити, що рівень педагогічного складу вищий за державну школу. В ліцеї обов’язково працюють доктори та кандидати наук.

Як відбувається навчання в ліцеї та яка освіта?

Загалом, усі школи, ліцеї та гімназії мають в собі стандарт системи навчання для школярів, але якщо у школі все зрозуміло, то ліцей створює секції, клуби, тренінги, додаткові класи та обов’язково головний напрям: чи то технічний, чи біологічний, чи технічно-математичний. Подібні додаткові курси для ліцеїстів читаються за окрему плату. До речі, коли мова заходить про базове навчання, то і воно викладається на вищому рівні з окремими вимогами. 

Ще одна особливість: ліцей пов’язують з ранньою профорієнтацією. Як мінімум у навчальному закладі представлений один профіль, але деякі такі навчальні заклади працюють на базі академій наук та ВНЗ. Люди часто називають такі місця «предуніверситетами», адже вони готують випускників до навчання в коледжах та університетах. Після закінчення школи-ліцею дитина отримує середню базову освіту.

Що дає ліцей школяру?

Тож, підсумовуючи можна сказати, що школа-ліцей – це престижний навчальний заклад для учнів з базовою освітою, адже:

  1. Вважається за рівнем вище ніж школа.
  2. В ньому окремі семінари, класи, практикуми та залікові сесії.
  3. Подібний до гімназій, але з практикою.
  4. Гарний початок кар’єри.
  5. Рівень викладачів високий.
  6. Вивчається профорієнтація.

Навчальний заклад – це найважчий та найважливіший початок незвіданого підліткового життя. Нехай ваші діти отримують лише якісні знання, а життя у ліцеї, школі чи гімназії буде незабутнім. Пам’ятайте, вибір завжди за вами!

Коментарі

ТОП

Як правильно засмагати
Як правильно засмагати
Звідки беруться хвилі на морі
Звідки беруться хвилі на морі
Курорти, де мало росіян
Курорти, де мало росіян
Медузи на Арабатській стрілці: поточна ситуація
Медузи на Арабатській стрілці: поточна ситуація
📝 Схожі записи
Ідемо до Європи?
Переглядів: 502
Вечеря при свічках
Переглядів: 423
Відгук на публікацію «И снова рыночный вопрос»
Переглядів: 439
Як правильно бігати в холодну погоду
Переглядів: 338
Казино Пін-АП: поповнення та виведення коштів
Переглядів: 250
⛱️ Курорти
➡️ Кваси
➡️ Арабатська стрілка
➡️ Мигове
➡️ Берегомет
➡️ Білоберізка
➡️ Поляна
Всі курорти
🏃 Спорт
👦 Імена
🐶 Скільки років живуть собаки
🐈 Скільки років живуть коти
🔍 Популярні запити: