13 – щасливе число

Автор: Йосиф Шнапс
18.11.2022;
490;
Зміст:

13 — щаслива кількість, вважає голова облдержадміністрації Микола Костяк: «Я – 13-й за рахунком губернатор Херсонщини. Зараз на рівні Президента та Кабміну є 13 доручень щодо області, які потрібно виконувати».

Вже працюють 13 голів райдержадміністрацій (на 10 серпня, день проведення прес-конференції, на своє затвердження на посаді чекали ще 5 голів виконавчої влади районів. Ред.)

А поки що губернатор і шість його заступників (В’ячеслав Білий, права рука М.Костяка та керівник апарату, Олександр Гонтар, який займається питаннями АПК, Анатолій Хоменко — промисловості та інфраструктури, Василь Котенков – ЖКГ, Сергій Кіщенко — економічний блок питань та інвестиції, Андрій Яценко — гуманітарний напрямок) не сидять у кабінетах.

«Їхнє робоче місце — на полях, підприємствах, вони мають щодня спілкуватися з людьми» — це губернаторське посилання і привело до нашого району одного з його заступників О.Хоменка. Анатолій Семенович зустрівся з начальниками служб та господарським активом району. У місті взяв участь у «чистому четвергу», де задавав тон, майстерно володіючи садовими інструментами (див. фото справа), і навіть отримав виробничу травму, подряпав руку об рожевий кущ.

Поки секретарі промивали та дезінфікували високому гостю рану, наш кореспондент встиг запитати його про перші враження про Геніческа.

— Я не був тут 14 років і неприємно вражений побаченим. На в’їзді до міста стихійне звалище, покриття доріг та тротуарів зношене, узбіччя заросли травою, у тому числі й карантинними бур’янами.

Я не вірю, що генічани перестали любити своє місто, просто в гонитві за сезонним заробітком їм ніколи глянути навколо. Міському керівництву, комунальникам треба йти в народ, особистим прикладом надихати людей на збирання територій, залучати трудові колективи підприємств та організацій.

Більшість міських підприємств із різних причин не працює, натомість відкрилося багато розважальних закладів, літніх майданчиків, торгових точок. Даючи дозвіл на їх відкриття, обов’язково треба обговорювати пункти щодо благоустрою та санітарного стану вулиць, де вони знаходяться. Ця практика успішно зарекомендувала себе у Херсоні.

— Торговці морозивом та прохолодними напоями виконуватимуть роботу комунальних служб?

— Йдеться про посильну участь у прибиранні прилеглих територій, особисту матеріальну підтримку комунальників: заправку пальним техніки, купівлю інвентарю та спецодягу, обладнання контейнерних майданчиків.

— А в Арабатській Стрілці встигли побувати?

— Так, я зупинився в одному з пансіонатів. Загальне враження позитивне, але виникає багато питань до інспекції державного архітектурного контролю: як можна стверджувати проекти пансіонатів, які на вигляд нагадують конеферми: з низькими стелями, вузькими бійницями замість вікон?

Як там почуваються в спеку відпочиваючі? Величезні зарості трави, де розмножуються комарі, стали візитівкою більшості пансіонатів Арабатської Стрілки. Адже тут зосереджено значні резерви.

Більшість оздоровчих закладів зареєстровані в інших регіонах. Потрібно переконувати їхніх керівників робити це у вас у районі. Обіцяйте певні пільги при сплаті податків, це взаємно вигідно. Залучайте інвесторів, розвивайте сферу послуг. Це дасть змогу наповнити бюджет, збільшити кількість робочих місць.

Соромно!

Після закінчення робочого дня О.Хоменко разом із головою райради, мером міста та керівниками комунальних служб виїхали, щоб на місці подивитися деякі об’єкти благоустрою Генічеська та Арабатської Стрілки. (Кількість перевіряючих трохи не дотягла до чортової дюжини – було 12 осіб).

Перше зауваження Анатолій Семенович зробив меру за центр міста – дерева не побілені, флагштоки не пофарбовані, зелена огорожа не підстрижена, трава не скошена. Далі більше. Цвинтар виглядає гнітюче, могили потопають у чагарниках бур’яну, паркан біля ринку, що поруч із цвинтарем, взагалі не спостерігається.

— Тут могили генічан, — підсумував заступник губернатора, — які піднімали це місто з руїн, будували, творили. А ви, нащадки, не можете виявити до них мінімальної поваги. Соромно!

Не найкраще охарактеризував О.Хоменко дорогу на Арабатську Стрілку. Через некошену траву та бур’янів не видно архітектури будівель. Гарні будівлі приховані від погляду гостей курорту, а ось недобудовані бараки або «готелі», що нагадують хлів та стайню, відлякують відпочиваючих своїм зовнішнім виглядом.

Тому херсонське начальство дало завдання, щоб всі об’єкти, що будуються, прибрали складовані вздовж дороги будматеріали, траву бази відпочинку перед своєю територією негайно скосили, бордюри привели в належний стан і т.д.

— Бізнес треба любити, — наголосив О.Хоменко. – Тільки в цьому випадку він приноситиме користь не лише господареві, а й усьому району.

Про те, які бувають господарі, теж згадали цього вечора. Перевіряючі відвідали базу відпочинку «Арабатська Стрілка» — єдине комунальне підприємство облради, яке, до того ж, прийнято рахувати збитковим.

За словами заступника губернатора, пансіонат нагадує бідні райони Китаю, де тулиться маса незрозумілих лавок, забігайлівок, будівлі виконані абияк, а архітектурний ансамбль відсутній зовсім. До моря, порахував гість із Херсона, незабаром не можна буде пройти через нагромадження торгових точок, що хаотично розкидані по території «Арабатської Стрілки». Але найбільше обурив Анатолія Семеновича трансформатор перед входом на базу, який загрозливо гарчить на всіх відпочиваючих.

— Так і до трагедії недалеко, — підбив підсумок А.Хоменко, — вибухне ця споруда, хто тоді винен?

Зустрітися з директором бази відпочинку він цього дня не захотів, але, забігаючи наперед, скажу, що наступного дня А.Харламов, який керує «Арабатською Стрілкою», дав вичерпну інформацію.

По-перше, ця база відпочинку не є збитковою.

По-друге, вона протягом трьох років посідає сьоме місце у всеукраїнському рейтингу оздоровчих закладів. І нагороди є у керівництва, і листи подяки відпочиваючих. І, якщо чесно, є у нас на узбережжі бази відпочинку набагато гірше за «Арабатську Стрілку», але вони чомусь не потрапили в поле зору перевірки. А трансформатор біля входу гуде, тому що навантаження велике – ніколи раніше не було такої виснажливої ​​спеки, включені всі вентилятори, кондиціонери, холодильники.

Завітала комісія та перлину нашого узбережжя – пансіонат «Експрес». Безперечно, тут все зроблено для гостей – екзотичні клумби, химерні котеджі, оригінальна набережна. Багато теплих слів сказав О.Хоменко на адресу директора «Експресу» Клімова Сергія та господаря оздоровчої установи Олександра Борисенка. Їхній підхід до ведення бізнесу має стати прикладом для всіх – і міста, і сільських рад, та інших баз відпочинку.

Непогано було б влаштувати, на думку заступника губернатора, змагання на найкращий пансіонат, а переможцю надати податкові канікули та всіляко убезпечити від усіляких перевірок.

Звернувся Анатолій Семенович і до представників преси:

— Пишіть про все правду, і ваші тиражі зростуть. Ось, наприклад, меру Генічеська я даю термін до 1 вересня навести лад у місті. Досі не пишіть про нього нічого поганого. Але якщо моє завдання не буде виконане – не шкодуйте міську владу, опишіть кожен кущик, кожну купу сміття. Нехай мерові буде соромно за бездіяльність та недбалість! А якщо що, — усміхнувся О.Хоменко, — я готовий особисто на 10 днів стати вашим мером і показати, як треба працювати.

А наступного дня…

У п’ятницю, 13-го, у залі засідань райдержадміністрації зібралися представники малого та середнього бізнесу, керівники рад, депутати, директори баз відпочинку, щоби обговорити підсумки перевірки нашого району.

Це мав бути діалог між владою та бізнесом, покликаний вирішити багато наболілих питань.

О.Хоменко повідомив, що готовий вислухати кожного, хто має пропозиції щодо виведення району на більш високий економічний рівень. (Відомо, що Херсонщина вважається найдепресивнішою областю України, а Генічеський район – найдепресивнішою в області).

Підприємці, що зібралися, обрушили на херсонського гостя шквал питань. Чому бешкетує РЕМ? Скільки можна терпіти всілякі перевірки? Звідки беруться завищені суми штрафів для підприємців? Чому наш газ перекачують у Крим, а ми його потім купуємо? Коли буде голова райдержадміністрації? Чому не дають дозвіл інвестору з Австрії на відкриття у Партизанах сміттєпереробного заводу?

— Владу треба любити, — розповів О.Хоменко. – Це девіз губернатора Херсонщини. І народ є головною цінністю землі. Тому ми маємо намір співпрацювати з людьми, допомагати їм, захищати. Для бізнесу готові надати оптимальні умови.

Але підприємцям необхідно сплачувати податки справно, зареєструватися в районі, бачити на благо суспільства. Тоді й робота у нас буде на радість.

У кулуарах

Якщо просив Анатолій Семенович писати правду, варто розповісти читачам, про що йшлося в кулуарах до і після наради. Тим більше, що більшість наболілих питань було озвучено у залі.

«Чорною сотнею» назвали мешканці нинішню перевірку підприємців. Десант із представників обласних ДПІ, СЕС, екологічних служб, споживчого нагляду та інших інспекцій штрафи, кажуть, виписував астрономічні.

За словами торговців, найбільший подарунок отримав магазин у Генічеську – 80 тисяч гривень. На Арабатській стрілці штрафували від 5 тисяч і вище.

Кажуть, одну базу відпочинку ляснули на 40 тисяч. Керівництво іншої, побачивши перевіряючих, просто втекло з робочих місць, кинувши відпочиваючих напризволяще.

Магазини, кафе, лотки зачинялися у четвер масово. Відпочиваючі поскаржилися, що на всю Генгірку працював лише один магазин. Перевірки тривали з ранку до пізньої ночі. Сміливці, які не побажали сховатися від рейду «чорної сотні», здебільшого глибоко тепер каються.

— До мене причепилися, – схлипувала в коридорі жінка, – що немає накладних. А у кого мені їх брати, якщо товар купую на 7 км у Одесі? Штраф виписали на 6 тисяч!

— Скажіть нам, — зверталися люди до А.Хоменка, — кому і скільки заплатити, щоби дали спокійно доопрацювати сезон. Ми пережили перевірки із Києва, Херсона, Львова, Одеси. Скільки ще з нас знущатимуться? І штрафують за зовсім небагато: не так оформлений цінник, відсутнє маркування на вогнегаснику. У місті мінімально виписаний штраф – 1800 грн. На Арабатській Стрілці – 3 тисячі.

— Пережили голод, переживемо й багатство, — посміхнувся солідний бізнесмен. – А будь-який штраф я заперечую в суді. Виграю майже кожен позов. Раджу та іншим так робити.

Заступник губернатора запевнив підприємців, що чергова перевірка закінчиться у п’ятницю ввечері. Тому 13 серпня ми абияк пережили.

Богдана Романова, Геннадій Пархоменко

№33 19 серпня 2010 року Приазовська Правда

Коментарі

ТОП

Як правильно засмагати
Як правильно засмагати
Звідки беруться хвилі на морі
Звідки беруться хвилі на морі
Курорти, де мало росіян
Курорти, де мало росіян
Медузи на Арабатській стрілці: поточна ситуація
Медузи на Арабатській стрілці: поточна ситуація
📝 Схожі записи
Газети. Роки. Люди
Переглядів: 481
5 найпопулярніших коктейлів світу
Переглядів: 339
День народження в Карпатах
Переглядів: 644
Користь ортопедичних матраців при захворюваннях спини
Переглядів: 216
Водоспад Бурбун: як доїхати, маршрут, фото
Переглядів: 118
⛱️ Курорти
➡️ Подобовець
➡️ Коломия
➡️ Шешори
➡️ Кирилівка
➡️ Татарів
➡️ Лумшори
Всі курорти
🏃 Спорт
👦 Імена
🐶 Скільки років живуть собаки
🐈 Скільки років живуть коти
🔍 Популярні запити: