Чому нам всім бракує йоду

Чому нам всім бракує йоду
Автор: Йосиф Шнапс
18.01.2023;
430;
Зміст:

Це питання навряд чи постає на океанічних узбережжях, мешканці яких постійно отримують йод із морепродуктами. Але якщо ви живете глибоко всередині материка, не дивно, що доводиться все частіше чути від лікарів про необхідність стеження за рівнем йоду в організмі. Адже в нашому ґрунті йод відсутній – його давно висмоктала наша флора, а океанські вітри, сповнені цього мікроелементу, до нас не долітають. Тож і виходить, що ми не споживаємо йоду: якщо він відсутній в ґрунті, то його нема ані в рослинах, ані в м’ясі худоби, яка цією рослинністю харчується…

Отже, збіднілий ґрунт – це перша причина йододефіциту в наших організмах. Друга – теж пов’язана з нашим географічним розташуванням – це відсутність морепродуктів у раціоні. Ми в сотні разів менше за мешканців острівних країн споживаємо молюсків – устриць та мідій, ракоподібних – крабів та лобстерів, вкрай рідко їмо океанічну рибу і харчові морські водорості – ламінарії, морську капусту тощо. Та крім цих двох очевидних причин є ще кілька прихованих, про які варто дізнатися не лише задля збереження рівня йоду в організмі, а й для пізнання деяких секретів нашого здоров’я.

Дефіцит селену

Брак йоду безперечно буде присутній в організмі, якому бракує селену. Обидва ці елементи працюють зі щитоподібною залозою.

Селен є незамінним для перетворення гормону щитоподібної залози t4 (тироксин) на його активну форму t3 (трийодтиронін). Йод входить до складу молекул цих гормонів, і цифри “3” та “4” – це кількість атомів йоду в молекулі гормону.

Найбагатший на селен харчовий продукт – бразильський горіх. В числі менш екзотичних джерел: тунець і тріска; раки, краби і креветки; яловичина; картопля і цибуля.

Радіаційний вплив

Під дією радіації утворюється так званий Йод-131, він радіоактивний і потрапляє в щитоподібну залозу напряму. В кількох областях України він все ще становить небезпеку. Для його нейтралізації, а також для захисту в разі виникнення нових радіаційних загроз дієтологи і фармацевти рекомендують – в першому випадку вживати, а в другому завжди мати під рукою – комплекс із йоду і калію (Potassium Plus Iodine, йодид калію або ж йодистий калій – це все назви практично одного препарату).

Особливості харчування

Існують харчові продукти, які медики називають “зобогенними” – такими, що утворюють зоб, воло на шиї людини. Це стається тому, що вони містять речовини, що витягують з організму йод, змушуючи щитоподібну залозу збільшуватися з розпуханням. Найбільш активні знищувачі йоду в наших організмах – це:

  • Кассава (маніок) – африканський коренеплід, його порошок можна зустріти у складі деяких кондитерських і кулінарних виробів;
  • Соя, кукурудза, рис і рапс;
  • Хрестоцвіті (капустяні) – вони містять безліч корисних нутрієнтів, але було би мудро додавати лише йодовану сіль при їх приготуванні;
  • Такі горіхи, як арахісові та кедрові;
  • Пшоно.

Цей перелік побудовано у порядку від найбільш до найменш активних поглиначів йоду в нашому організмі. Натомість, якщо від більшого до меншого розташувати найбагатших його носіїв, то ми отримаємо таку картину:

  • Мідії та кальмари;
  • Морська капуста;
  • Тріска;
  • Скумбрія та морський окунь;
  • Йогурт і незбиране молоко;
  • Йодована сіль (¼ чайної ложки = 100 г морських водоростей);
  • Сир;
  • Куряче яйце;
  • Печінка та інші субпродукти.

Бром та інші блокатори

В пекарнях цей хімічний елемент додають у тісто в якості кондиціонеру. Мова йде не про чистий елемент, а про сполуку – бромистий калій. Броміди блокують йод в організмі, не даючи йому виконувати свої корисні функції. Фториди діють так само, але їх ми ковтаємо не зі шматком хліба, а з зубною пастою і з неочищеною водою з водогонів.

Також у міську воду додають перхлорат – для того, аби вбити всі хвороботворні бактерії. Він теж блокує засвоєння йоду, проникаючи в наш організм через тіло під час прийому ванни або душу. Тому фільтр води буде незайвим і в кухні, і у ванній кімнаті.

Оральні контрацептиви

На жаль, дуже багато жінок вживають їх постійно. Але разом з кількома іншими лікарськими препаратами оральні контрацептиви блокують засвоєння йоду організмом.

Куріння

Як і попередні речовини, тютюновий дим діє в якості блокатора йоду в організмі. Пам’ятайте, що пасивне куріння у цьому розумінні є не менш шкідливим.

Загрози дефіциту йоду

Йод активно витрачається нашим організмом. При цьому він не є таким “зручним” мінералом як деякі інші – здатним затриматися, відкластися в нашому тілі для подальшого використання в разі нагальної потреби. Тож дефіцит йоду може настати зненацька і дасть про це знати такими симптомами:

  • Через дисфункцію щитоподібної залози людина помітить зростання ваги тіла;
  • Втратить апетит;
  • Відчує непоясненний холод;
  • Виникнуть закрепи й інші проблеми в системі травлення;
  • До решти ознак належать: втома, депресія, ослаблення уваги й пам’яті, запаморочення, набряки під очима, м’язові болі;
  • Іноді відчуваються сухість шкіри й очей; проблеми потовиділення, тяжкість у грудних залозах.

Тривалий йододефіцит може знизити розумові функції, притупити слух, послабити фертильність чоловіка (загроза імпотенції). Для жінок брак йоду може вилитися в переривання вагітності, проблеми молочних залоз, ранній клімакс.

До найтяжчих наслідків дефіциту йоду належать гіпотиреоз (недостатність гормонів щитоподібної залози) і рак щитоподібної залози.

Як відновити рівень йоду в організмі

Ми не можемо заміряти цей показник у своєму тілі. Навіть поставивши дієту на праведний шлях, неможливо дізнатися, чи це вже дало позитивний ефект. Проте, чітка доза йоду присутня в харчових домішках. При дотриманні рекомендацій щодо режиму вживання цей ефект є безсумнівним.

Іншим аргументом на користь вживання їх є комплексна дія на організм. Так, препарат Sea-Iodine, вироблений фірмою Life Extension, здатен не тільки захистити щитоподібну залозу і нормалізувати рівень йоду в організмі. Його рекомендують при слабкому імунітеті, хронічно мій кволості та при гормональних збоях. У складі препарату – екстракт органічних морських водоростей і йодид калію.

А ось капсули Kelp від компанії Nature’s Way поєднав бурі водорості з йодом і натрієм. Цю формулу застосовують при проблемах зі щитоподібною залозою, гормональних збоях і атеросклерозі. Він здатен зміцнити імунітет, очистити організм від токсинів.

Аналогічні завдання виконують пігулки Source of Iodine, розроблені в лабораторії Mason Natural. До їх складу ввійшли йод з ламінарій і кальцій.

Коментарі

ТОП

Як правильно засмагати
Як правильно засмагати
Звідки беруться хвилі на морі
Звідки беруться хвилі на морі
Курорти, де мало росіян
Курорти, де мало росіян
Медузи на Арабатській стрілці: поточна ситуація
Медузи на Арабатській стрілці: поточна ситуація
📝 Схожі записи
Як виробники захищають камери від пошкоджень?
Переглядів: 452
Водоспад Бурбун: як доїхати, маршрут, фото
Переглядів: 118
Як часто треба бігати для здоров’я
Переглядів: 354
Валік Міхієнко: біографія, сім’я, особисте життя та інше
Переглядів: 120
Комп’ютерна томографія — безболісний спосіб дослідження черевної порожнини
Переглядів: 135
⛱️ Курорти
➡️ острів Бирючий
➡️ Бердянськ
➡️ Подобовець
➡️ Східниця
➡️ Микуличин
➡️ Славське
Всі курорти
🏃 Спорт
👦 Імена
🐶 Скільки років живуть собаки
🐈 Скільки років живуть коти
🔍 Популярні запити: